25 Şubat 2009

Terörizm'in Zaferi (!)


Terör. Kelime anlamını açıklamakla veya onyıllardır tekrar edilen klişeleri sıralamakla zaman harcamadan, başlıkta sözü edilen zaferin ne demek olduğunu izah etmeliyiz. Terörist faaliyetler asırlardır devletlerin ve vatandaşlarının baş belası olmuştur. Ancak bu gayrinizami savaşlar sırasında bir terörist grubun herhangi bir devlete karşı galip geldiği durumlar çok nadir yaşanmıştır. Bunlardan bir tanesi günümüzde, iyi ilişkiler içerisinde olduğumuz bir ülkede yaşanmaktadır: Pakistan. 1947'den bugüne ülkenin jeopolitik önemi nedeniyle maruz kaldığı sorunlar yönetim şekline ve hükümet etme yöntemlerine doğrudan etki etmiştir. Bu politikalar ve bir takım dış unsurlar (SSCB'nin Afganistan'ı işgali, İran İslam Devrimi, ABD desteği vs..) sayesinde ortaya çıkmış bir terör örgütü olan "Taliban", otoritelere karşı sürdürdüğü uzun soluklu mücadelesinin ardından geçtiğimiz günlerde başkent İslamabad'a 150km uzaklıktaki Svat Vadisi'nde kontrolü ele geçirmiştir. Bölgenin %70'lik kesimini kontrol etme yetkisi alındıktan sonra Taliban'ın ilk icraatı "Şeriat" ilan etmek olmuş, bölgede sakal kesimi yasaklanarak kız okulları yakılmıştır.

Pakistan ordusunun bu yenilgisinin, ülkeye pahalıya malolacağı öngörüsünde bulunmak yanlış olmayacaktır. Zira yayılmaya çok elverişli bir bölge olan Svat Vadisi'nin, şeriatın merkezi haline gelmesi ve başka ülkelerden şeriat yanlılarının bu bölgede ideolojik ve askeri eğitim görmek amacıyla buraya akın etmesi olasılıkları mevcuttur. Uluslararası konjonktürün ekonomik kriz ve İsrail-Filistin meselesi gibi olaylarla meşgul olduğu şu sıralarda böyle bir terör hareketinin gözden kaçırılmaması gerekir. Zira bu olayın yayılma riski, Terörizm'in Zaferi(!) ile sonuçlanması muhtemel bir dizi hareketi tetikleyecektir.

0 yorum:

Dünya Gündemi Analizleri Hakkında

Bu blog, uluslararası politikada yaşanan güncel gelişmeleri takip etmek ve değerlendirmelerde bulunmak amacıyla oluşturulmuştur. İçinde yer alan yazı, yorum ve analizlerin tamamı yazarın şahsi görüşleridir. Yazıların tüm sorumluluğu blog yazarına aittir.

Güncellemeler belli bir programa göre yapılmamaktadır. Bunun yanı sıra her sabah çeşitli şekillerde güncellenmektedir. Yazılar hazırlanırken; ntvmsnbc, bbc türkçe, reuters, guardian, washington post, der spiegel, kommersant vs gibi kaynaklardan yararlanılmaktadır. Haber içerikleri bu kaynaklardan sağlanmakla birlikte, yorumlar ve analizlerin tümü blog yazarına aittir.

Blog içeriğinin, yazardan izin alınmaksızın kullanılması kanunen yasaktır. Kaynak göstererek veya yazarla irtibat kurularak yapılan alıntılara izin verilecektir.