11 Nisan 2009

Haftanın Portresi : Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu


Bu haftaki portre köşesinde sayın Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nu tanıtacağız. 1959 yılında Konya-Taşkent'te dünyaya gelmiştir. Orta öğrenimini bir Alman teşekkülü olan İstanbul Erkek Lisesi'nde tamamladı. Boğaziçi Üniversitesi'nde Ekonomi ve Siyaset Bilimi bölümlerini bitirdi ve aynı üniversitenin Kamu Yönetimi bölümünde yüksek lisansını, Uluslararası İlişkiler bölümünde ise doktorasını tamamladı. Kısa bir süre yurtdışında çalıştıktan sonra 1993 yılında Marmara Üniversitesi'nde doçent oldu. Aynı yıl "Alternative Paradigms: The Impact of Islamic and Western Weltanschauungs on Political Theory" isimli kitabı University Press of America tarafından basıldı. Bir yıl sonra "Civilizational Transformation and the Muslim World" isimli kitabı yayınlandı. 1999'da profesör ünvanını aldıktan bir süre sonra Beykent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı oldu.

Uluslararası İlişkiler, Siyaset Bilimi Felsefesi, Bölgesel Analizler, Medeniyetler Tarihi gibi çok çeşitli alanlarda büyük bir başarıyla çalışmalarını sürdüren Davutoğlu, dış politika üzerine olan düşüncelerini ve tecrübelerini 2001 yılında yayınlanan Stratejik Derinlik adlı kitapta topladı. Tam bir başucu eseri olan bu geniş hacimli kitapta, Türk Dış Politikası'na kattığı yeni bakış açıları ile büyük üne kavuştu. Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 2003 yılında Büyükelçi titrine layık görüldü. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin iktidara gelişinden sonra başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi danışmanlığına getirildi. Kısa süre sonra başdanışman oldu ancak 22 Temmuz seçimlerinden sonra bu göreve devam etmeyi düşünmediğini açıkladı. Buna rağmen görevde kaldı ve Türkiye Cumhuriyeti'nın dış politikada elde ettiği başarılarda önemli rol oynadı.

Ahmet Davutoğlu'nun, analiz yeteneği sayesinde uluslararası sorunlara olan yaklaşımı, birçok genç diplomata ve uzmana yol göstermiştir. En belirgin özellikleri ise; bilginin ışığında, bilim ve mantık ölçüsünde politikalar belirlemesi, görüşlerinde paradokslara yer vermemesi, gerçekçiliğin dışına çıkmadan güncel gelişmeleri yorumlayabilmesidir. Bu özellikleriyle, başbakan danışmanlığı görevini günümüze dek yürütmüş olanlardan kesin bir şekilde ayrılmaktadır. Zira Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu, Türk dış politikası tarihinin en parlak dönemlerinden birini yaşadığı şu günlerde, izlenen yolların ve yöntemlerin yaratıcısı, teorisyeni, fikir babasıdır. Görüşlerini günün getirdiği koşullara göre değil, uzun vadede yaşanması muhtemel gelişmelere göre belirleyen ve fikirlerini tavizsiz savunan Davutoğlu, son dönemlerde Türkiye çevresinde yoğunlaşan politik meseleleri de bu yolla ele almaktadır. İsrail-Filistin Anlaşmazlığı, Türkiye-Avrupa Birliği İlişkileri, Türk-Amerikan İlişkileri, NATO, Afganistan, Türk-Rus İlişkileri, Ermeni Meselesi, Irak, Kafkaslar ve Kıbrıs gibi konularda çok net ve nitelikli değerlendirmeleri bulunan Ahmet Davutoğlu'nun siyasi ve/veya bürokratik geleceğinin çok parlak olduğu söylemleri etrafta dolaşmaktadır. Öyle ki, ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris'in deyimiyle Davutoğlu, "Türkiye'nin Kissinger'ı" olarak görülmektedir.

Haftanın Portresi köşesinde bu hafta başbakanlık başdanışmanı ve büyükelçi Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'nu tanımaya çalıştık. Gelecek hafta başka bir portrede buluşmak üzere...

1 yorum:

lugatiweb dedi ki...

Marjinal bir Blog ödülleri yarışmasında desteklekledim ve başarılar diliyorum

Dünya Gündemi Analizleri Hakkında

Bu blog, uluslararası politikada yaşanan güncel gelişmeleri takip etmek ve değerlendirmelerde bulunmak amacıyla oluşturulmuştur. İçinde yer alan yazı, yorum ve analizlerin tamamı yazarın şahsi görüşleridir. Yazıların tüm sorumluluğu blog yazarına aittir.

Güncellemeler belli bir programa göre yapılmamaktadır. Bunun yanı sıra her sabah çeşitli şekillerde güncellenmektedir. Yazılar hazırlanırken; ntvmsnbc, bbc türkçe, reuters, guardian, washington post, der spiegel, kommersant vs gibi kaynaklardan yararlanılmaktadır. Haber içerikleri bu kaynaklardan sağlanmakla birlikte, yorumlar ve analizlerin tümü blog yazarına aittir.

Blog içeriğinin, yazardan izin alınmaksızın kullanılması kanunen yasaktır. Kaynak göstererek veya yazarla irtibat kurularak yapılan alıntılara izin verilecektir.