24 Nisan 2009

Terörizm Ne Zaman Bitecek? (1) (FARC-ELN)


Dünya Gündemi Analizleri'nde, global ölçekteki terör eylemlerini ve genel anlamda terörizmi daha önce birkaç defa ele almıştık. Bu yazı dizisiyle birlikte terörizme daha güncel yaklaşacak, ve gelişmeleri sıcağı sıcağına yorumlayacağız.

Günümüzde insan hayatını tehdit eden unsurlar arasında terörizm, kendisine ilk sıralarda yer bulmaktadır. Bu olgu, çok uzun zaman önce kabullenilmiş olmakla birlikte henüz kesin ve net sonuçlar getirecek çözümlere ulaşılamamıştır. Ancak yine de bu yolda önemli adımlar atılmıştır. Bunlardan birinin ve belki de en önemlisinin insanlardaki terörizm karşıtı bilinç olduğunun altını önceki yazılarımızdan birinde çizmiştik. İnsanların teröre taviz göstermemesi, zihinlerine bu karşıtlığı yerleştirmesi, terör örgütlerinin başlıca kaynağı olan "insan" unsurunu ortadan kaldıracaktır. Benim düşünceme göre, örgütlere katılan veya dolaylı da olsa destekleyen insan sayısı ne kadar azalırsa terörizm o kadar çabuk ortadan kaldırılabilir. Bu yolda atılacak adımlar da böylece önem kazanmaktadır. Geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirilen bazı terör eylemlerine kısa ve genel bir bakışla bu düşünceyi doğrulama imkanına sahibiz:

* Kolombiya'da, ülkenin ve dünyanın en büyük terör örgütlerinden olan FARC ve ELN'nin gerçekleştirdiği saldırılarda Kolombiya güvenlik güçleri ağır kayıplar vermektedir. Kolombiya'nın bir kısmında kontrolü elinde bulunduran bu örgütlerin temel kaynağı uyuşturucudur. Bu tarz örgütler ile silahlı çatışmalara girmek devlet güçlerine de zarar verebilir, vermektedir. Uyuşturucu ticareti sayesinde ayakta kalan bu örgütleri vurabilmek için uyuşturucu kullanımında büyük düşüşler yaşanması, dolayısıyla örgütün ürettiği uyuşturucuyu satacak kimse bulamaması gerekmektedir. Fakat günümüzde yapılan araştırmalarda uyuşturucu kullanma yaşının giderek düştüğü ve kullanan insan sayısının da giderek arttığı ortaya konmuştur. Durum böyleyken, çok büyük silahlı mücadelelere girişmedikçe, bu örgütleri ortadan kaldırmak, kısa vadede mümkün gözükmemektedir. Zira talebin sürekli arttığı bir piyasada oluşacak boşluk büyük kartellerin işine gelmeyecektir...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Kalemine sağlık, yazına tamamen katılıyorum.
Eğer dünya terörü temizlemek istiyorsa bence de başta uyuşturu ticareti olmak üzere silah kaçakçılığı, karapara, beyaz kadın ticareti gibi illegal unsurlarla öncelikle mücadele etmelidir. Malumunuz zaten illegal olan terörist örgütler illegal para unsurlarıyla beslenmektedir. Şu an kurulu olan dünya düzeninde, bu illegal ticaretlerin durdurulması hem malum kartellerin işine gelmemektedir hem de olası bir çatışmayı kimse göze alamamaktadır.

Dünya Gündemi Analizleri Hakkında

Bu blog, uluslararası politikada yaşanan güncel gelişmeleri takip etmek ve değerlendirmelerde bulunmak amacıyla oluşturulmuştur. İçinde yer alan yazı, yorum ve analizlerin tamamı yazarın şahsi görüşleridir. Yazıların tüm sorumluluğu blog yazarına aittir.

Güncellemeler belli bir programa göre yapılmamaktadır. Bunun yanı sıra her sabah çeşitli şekillerde güncellenmektedir. Yazılar hazırlanırken; ntvmsnbc, bbc türkçe, reuters, guardian, washington post, der spiegel, kommersant vs gibi kaynaklardan yararlanılmaktadır. Haber içerikleri bu kaynaklardan sağlanmakla birlikte, yorumlar ve analizlerin tümü blog yazarına aittir.

Blog içeriğinin, yazardan izin alınmaksızın kullanılması kanunen yasaktır. Kaynak göstererek veya yazarla irtibat kurularak yapılan alıntılara izin verilecektir.