25 Nisan 2009

Haftanın Portresi : Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu


Portre köşemizin bu haftaki konuğu İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreteri sayın Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu, 1943 yılında Kahire'de dünyaya gelmiştir. Mısır'ın Ayn-i Şems Üniversitesi, Fen Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, aynı ülkede El Ezher Üniversitesi'nde akademik hayatına başladı. 1962-1966 arasında Kahire Üniversitesi Milli Kütüphanesi'nde, 1966-1970 arasında ise Ayn-i Şems Üniversitesi'nde Osmanlı kültürü ve edebiyatı üzerine çalışmalar yaptı ve 1974'te Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'nde doktorasını tamamladı. Daha sonra İngiltere'de Exeter Üniversitesi'nde doktora sonrası çalışmalara başladı. 1984 yılında profesör olan İhsanoğlu, bu tarihten sonra İslam Konferansı Örgütü'nün bir alt kuruluşu olan İslam Tarih Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) başkanlığına seçildi. Aynı zamanda Türkiye'de de çeşitli kurumlar aracılığıyla bilimsel çalışmalarını sürdürdü. İslam Dünyası'nda barışın ve birliğin sağlanması yolunda çok büyük hizmetler sergileyen İhsanoğlu, 2005 yılında İslam Konferansı Örgütü Genel Sekreterliği'ne (İKÖ) aday oldu. Yapılan seçim sonucunda Malezyalı ve Bangladeşli diğer adaylar onikişer oy alırlarken İhsanoğlu 32 oy alarak İKÖ'nün seçimle iş başına gelen ilk Genel Sekreteri oldu. Kendisinden öncekiler atamayla, görüşme veya ortak muvafakat yoluyla göreve gelirken Ekmeleddin İhsanoğlu'nun büyük farkla seçilmesi, çok başarılı bir akademik geçmişin ve kendini bilime adamışlığın bir göstergesi sayılabilir.

Ekmeleddin İhsanoğlu, İKÖ Genel Sekreterliği'nin yanı sıra çok çeşitli uluslararası kuruluşlarda, bilim kurullarında, yönetim kurullarında ve birçok akademinin, merkezin, enstitünün editoryalarında da görev yapmaktadır. Mısır, Fransa, Almanya, Ürdün, Suudi Arabistan, İspanya, Tunus, Türkiye, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri gibi çok çeşitli ülkelerde yayınlar yapan onlarca derginin danışma kurullarında yer almasının yanında, başarılı çalışmaları nedeniyle sayısız ödüle layık görülmüştür. Türkiye Devlet Üstün Hizmet Madalyası, Ürdün Birinci Derece İstiklal Madalyası, İKÖ Şeref ve Liyakat Sertifikası ile Mısır Cumhuriyeti Liyakat Nişanı bu ödüllerinden bazılarıdır. Rusça, Fransızca, Korece, Japonca gibi dillere çevrilen birçok kitabı, makalesi ve diğer yayınları bulunmaktadır. Türkçe, İngilizce ve Arapça'yı akademik düzeyde kullanabilmesinin yanında, Fransızca ve Farsça'ya da hakimdir. Bilim Tarihi, İslam Kültürü, Türk Kültürü, İslam Dünyası-Batı Dünyası arasındaki ilişkiler gibi konularda çalışmaları yayınlanmıştır.

Türk ve İslam kelimelerinin yanyana kullanılmasından rahatsız olanların aksine, bu iki medeniyeti bilimsel olarak derinlemesine incelemesi bakımından, bu alanda yol gösterici çalışmalara imza atmıştır. Üstün başarıları nedeniyle, Türkiye'den Mimar Sinan Üniversitesi ve Uşak Üniversitesi, Azerbaycan Cumhuriyeti Bilim Akademisi, Tataristan Bilimler Akademisi, İtalya'dan Padoa, İngiltere'den Exeter, Bulgaristan'dan Sofya ve Bosna Hersek'ten Saraybosna Üniversiteleri tarafından Fahri Doktora ile ödüllendirilmiştir.

İslam Konferansı Örgütü'nün başında bir Türk'ün yer alması, başlı başına gurur verici bir olayken, "İKÖ Türkiye'nin elinde" diye düşünmek yanlıştır. İslam Dünyası'nda son dönemlerde Türkiye'ye karşı artan teveccühün, Ekmeleddin İhsanoğlu'nun şahsında somut sonuçlar doğurması olasılıklar dahilindedir. Ancak Türk Dış Politikası'nı vizyondan arındıran, tek bir kalıba sokmaya çalışan bu tip düşünceler sakıncalıdır. Zira Türkiye aynı anda İKÖ, NATO, BM gibi uluslararası örgütlerde etkin olabilmelidir. Türkiye'nin yetiştirdiği en büyük ilim insanı olan Ekmeleddin İhsanoğlu, bu geniş vizyonu büyük bir başarıyla sürdürmektedir.

0 yorum:

Dünya Gündemi Analizleri Hakkında

Bu blog, uluslararası politikada yaşanan güncel gelişmeleri takip etmek ve değerlendirmelerde bulunmak amacıyla oluşturulmuştur. İçinde yer alan yazı, yorum ve analizlerin tamamı yazarın şahsi görüşleridir. Yazıların tüm sorumluluğu blog yazarına aittir.

Güncellemeler belli bir programa göre yapılmamaktadır. Bunun yanı sıra her sabah çeşitli şekillerde güncellenmektedir. Yazılar hazırlanırken; ntvmsnbc, bbc türkçe, reuters, guardian, washington post, der spiegel, kommersant vs gibi kaynaklardan yararlanılmaktadır. Haber içerikleri bu kaynaklardan sağlanmakla birlikte, yorumlar ve analizlerin tümü blog yazarına aittir.

Blog içeriğinin, yazardan izin alınmaksızın kullanılması kanunen yasaktır. Kaynak göstererek veya yazarla irtibat kurularak yapılan alıntılara izin verilecektir.