14 Mayıs 2009

14 Mayıs 1950 - 14 Mayıs 2009


14 Mayıs 2009 Perşembe günü, Türk Demokrasi Tarihi açısından mihenk taşı sayılabilecek, siyasi tarihimizin dönüm noktalarından birinin yıl dönümünü, 14 Mayıs 1950 Parlamento Seçimleri'nin 59. yılını teşkil etmekte. 14 Mayıs 1950'de yapılan milletvekili genel seçimlerinde Demokrat Parti %52'lik oy oranı ile tek başına iktidara gelmiş, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk demokratik seçimlerini büyük farkla kazanmıştır. Bir demokrasi sınavı olan bu tarihten sonra Türkiye'nin 1923'ten günümüze dek sürdürdüğü dış politikanın en önemli kalıcı adımları atılmıştır. 1960'ta, askeri darbe ile yönetimden uzaklaştırılan, lideri, dışişleri bakanı ve maliye bakanı idam edilen DP, aradan geçen 59 yılda büyük çalkantılara sahne olmuş, aynı ekolden geldiği iddiasını taşıyan Adalet Partisi ve sonrasında kurulan Doğru Yol Partisi, Demokrat Parti'nin Türk Milleti bazındaki kredisini kullanarak iktidara gelmiştir. Günümüzdeki Demokrat Parti imajını, eski milletvekili Mehmet Dülger'in ifadesiyle, demokratlık, serbest piyasa ekonomisinden yana olma, ölçülü muhafazakarlık ve ölçülü milliyetçilik olarak tanımlamak ve bu özellikleri taşıyanları Demokrat Partili olarak nitelemek mümkündür.

Bu konunun Dünya Gündemi Analizleri'nde yer almasının yadırganabileceğini düşünerek, normal yayın günlerinden farklı bir zamanda, 14 Mayıs Perşembe günü, yalnızca bir dönemin global politikalarında (bknz. Kore Savaşı, NATO, AB, Kıbrıs vs..) söz sahibi olmuş bir partinin bugünüyle ilgili şahsi görüşümü açıklamak amacıyla bu yazıyı kaleme alıyorum.

14 Mayıs 1950'den 59 yıl sonra 16 Mayıs 2009'da, bu köklü parti, olağanüstü genel kurula gidiyor ve bu kongrede mevcut genel başkan, 28 Şubat sürecinde darbeden yana tavır koyanlara karşı yarışıyor. Gerçek Demokrat Partili bireylerin, kongrede kimi destekleyeceklerini tahmin etmek çok da zor olmasa gerek...

0 yorum:

Dünya Gündemi Analizleri Hakkında

Bu blog, uluslararası politikada yaşanan güncel gelişmeleri takip etmek ve değerlendirmelerde bulunmak amacıyla oluşturulmuştur. İçinde yer alan yazı, yorum ve analizlerin tamamı yazarın şahsi görüşleridir. Yazıların tüm sorumluluğu blog yazarına aittir.

Güncellemeler belli bir programa göre yapılmamaktadır. Bunun yanı sıra her sabah çeşitli şekillerde güncellenmektedir. Yazılar hazırlanırken; ntvmsnbc, bbc türkçe, reuters, guardian, washington post, der spiegel, kommersant vs gibi kaynaklardan yararlanılmaktadır. Haber içerikleri bu kaynaklardan sağlanmakla birlikte, yorumlar ve analizlerin tümü blog yazarına aittir.

Blog içeriğinin, yazardan izin alınmaksızın kullanılması kanunen yasaktır. Kaynak göstererek veya yazarla irtibat kurularak yapılan alıntılara izin verilecektir.