25 Mayıs 2009

Terörizm Ne Zaman Bitecek? (4) (Çad)


İlgi gören serimizin dördüncü halkasına, Afrika jeopolitiğinde önemli bir yere sahip olan Çad Cumhuriyeti ve Çad hükümetine karşı mücadele eden isyancı Direniş Güçleri Birliği'ni ele alarak devam ediyoruz. Çad, coğrafi konum itibariyle Afrika'nın kilit bir bölgesinde yer almaktadır. Her yıl bir veya birkaç köşesinde darbeler yapılan, silah sesi hiç dinmeyen kara kıtada, Soğuk Savaş'ın bitimiyle birlikte büyük güçler arasında oluşmaya başlayan güç mücadelesi ve rekabet, 1990'ların başında ülkede petrol bulunması ile yeni bir boyuta taşınmıştır. 20. yüzyıl boyunca Fransız boyunduruğu altında kalan birçok Afrika ülkesi gibi Çad'da da demokrasinin bırakın olgunlaşmayı, yeşermeyi bile başaramadığı göze çarpmaktadır. Sorunlu bölgelerin tam ortasında yer alması da Çad'ı istikrarsız hale getiren bir diğer etkendir. Nitekim 2008 yılında Sudan'ın Darfur bölgesinden 280 bin ve Orta Afrika Cumhuriyeti'nden 55 bin müteci Çad'a göçmüştür. Bunun yanı sıra ülkede devlet başkanı İdris Debi'yi ve hükümeti devirmeye çalışan gerillalar, 17o binden fazla Çad'lının ülke içinde başka yerlere göç etmesine sebep olmuştur.

1990 yılında Fransa, Libya ve Sudan tarafından desteklenen bir darbe ile iktidara gelen Debi, görevde kaldığı süre boyunca Çad'a barış ve huzur getirmeyi başaramadığı gibi, Sudan'daki sorunları ve bilhassa 2003 yılında başlayan Darfur olaylarını kışkırtmak suretiyle fırsattan istifade etmeye çalıştı. Bu tarz durumlarla ilk defa karşılaşmayan diğer komşu ülkeler de Çad içerisindeki isyancı güçlere askeri teçhizat ve para yardımında bulunmaya başladı. Sonuç olarak hükümet güçlerine karşı savaşan onlarca gerilla grubu ortaya çıktı ve bu gruplar kanlı saldırılarla meşruiyet kazanmaya çalıştı.

2009'a gelindiğinde ise çatışmaların hız kesmesini bekleyenler bir kez daha yanıldılar. Zira çevre ülkelerdeki sorunlara el atan Çad'ın, kendi iç sorunlarına el atan birilerinin çıkması da gayet doğaldı... Bu bilgiler ışığında yapabileceğimiz öngörü ise; Çad'daki bu şartların, Afrika'nın tamamı açlık, sefalet, savaş ve kuraklıktan kurtarılıncaya kadar devam edeceğidir. Darfur'daki durum kötüleşirken Çad'ın, Nijer'in veya Orta Afrika Cumhuriyeti'nin sorunlarının hallolmasına imkan yoktur. Hatta suçlamalar ve kışkırtmalar devam ettiği takdirde, yakın bir gelecekte yaşanması muhtemel Çad-Sudan çatışmasının önüne geçmek için, süper güçlere Afrika'da yeniden ihtiyaç olabilir.

0 yorum:

Dünya Gündemi Analizleri Hakkında

Bu blog, uluslararası politikada yaşanan güncel gelişmeleri takip etmek ve değerlendirmelerde bulunmak amacıyla oluşturulmuştur. İçinde yer alan yazı, yorum ve analizlerin tamamı yazarın şahsi görüşleridir. Yazıların tüm sorumluluğu blog yazarına aittir.

Güncellemeler belli bir programa göre yapılmamaktadır. Bunun yanı sıra her sabah çeşitli şekillerde güncellenmektedir. Yazılar hazırlanırken; ntvmsnbc, bbc türkçe, reuters, guardian, washington post, der spiegel, kommersant vs gibi kaynaklardan yararlanılmaktadır. Haber içerikleri bu kaynaklardan sağlanmakla birlikte, yorumlar ve analizlerin tümü blog yazarına aittir.

Blog içeriğinin, yazardan izin alınmaksızın kullanılması kanunen yasaktır. Kaynak göstererek veya yazarla irtibat kurularak yapılan alıntılara izin verilecektir.