20 Mayıs 2009

Avrupa Parlamentosu Seçimleri'ne Doğru


Avrupa Birliği'nin ana organlarından biri olan ve birliğe üye ülke vatandaşlarının oylarıyla belirlenen Avrupa Parlamentosu, 2004 yılından sonraki ilk seçimini gerçekleştirecek. Bazı üyelerin geleneksel seçim günlerindeki farklılıklar nedeniyle 4, 5, 6 ve 7 Haziran'da yapılacak olan seçimlerde, dünya tarihinin en geniş katılımlı uluslararası seçimi sonrası oluşacak parlamentoda 500 milyona yakın insan temsil edilecek. 736 üyeli Avrupa Parlamentosu'nun (AP), 97 üyesi 4 Haziran Perşembe günü İngiltere ve Hollanda'da, 12 üyesi 5 Haziran Cuma günü İrlanda ve Çek Cumhuriyeti'nde (1.gün), 54 üyesi 6 Haziran Cumartesi günü Letonya, İtalya (1.gün), Malta, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti'nde (2.gün), 561 üyesi ise 7 Haziran Pazar günü İsveç, Romanya, Slovenya, Portekiz, İtalya (2.gün), Avusturya, Polonya, Lüksemburg, Yunanistan, Litvanya, Fransa, Finlandiya, Macaristan, İspanya, Danimarka, Almanya, Estonya, Belçika ve Bulgaristan'da yapılacak seçimlerle belirlenecek. Her ne kadar seçim sonrasında daha kapsamlı bir değerlendirme yapacak olsak da, Avrupa'yı saran seçim havasını şimdiden solumanın faydalı olacağını düşündüğümden Dünya Gündemi Analizleri'nde bir anket başlattım. Yaklaşık 2 hafta süren ankette okurlara : Avrupa Parlamentosu Seçimleri'nde oy kullanacak olsanız hangi partiyi desteklerdiniz? sorusu yöneltildi. Daha önceki anketlerde katılımın sınırlı sayıda olması ( en fazla 32 kişi) bu sorunun da fazla insana ulaşamayacağını düşündürmüşse de, soruyu 64 kişinin cevaplamış olması sonuçların daha sağlıklı değerlendirilmesi açısından önem taşımaktadır.

Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy ve Almanya Başbakanı Angela Merkel'in görüş birliği yapmışcasına Türkiye'ye AB üyeliği değil, imtiyazlı ortaklık verilmesinden yana olduklarını açıklamalarına rağmen, Türkiye'nin er ya da geç Avrupa Birliği'nin bir üyesi olarak kabul göreceğini düşünenlerdenim. Hatta bu üyeliğin, Türkiye'nin AB hedefinden vazgeçmeye yöneldiği bir dönemde gerçekleşeceği ve kendi şartlarımızın da dikkate alınacağı kanaatindeyim. Durum böyle olunca 2009 AP Seçimleri'nde olmasa da 2013'te veya en kötü ihtimalle 2018'de Türk vatandaşlarının da oy kullanacağını öngörmek yanlış olmayacaktır. Dolayısıyla 86 yıllık tarihimizde sağ, sol, muhafazakar, liberal, demokrat vs.. görüşlerde olan partilere oy vermeye alışkın olan Türk insanının AP seçimlerinde kimi destekleyeceği de bir muammaya dönüşmektedir. Anket sorusuna verilen karışık cevaplar bunun bir göstergesi sayılabilir. Ancak yine de geleneksel görüşlerin Türk insanı nezdinde daha itibarlı olduğu gerçeğini de atlamamak gerekmektedir. Zira soruyu cevaplayanların %29'u Yeşiller'i (Greens) desteklerdim derken, %29 Liberal-Demokrat İttifakı (ALDE) ve %18 Sosyalist Parti (PES) seçenekleri işaretlenmiştir. Toplamda %76'ya ulaşan bu üç partiyi, %9 ile Hristiyan Demokratlar (Halk Partisi), %7 ile Birleşik Sol (GUE) ve %4 ile Diğer partiler takip etmiştir.

AP Seçimleri'nde Almanya, Hollanda, Belçika ve İsveç gibi ülkelerde yaşayan çok sayıda Türk vatandaşı da oy kullanacaktır. Seçimler sonuçlandıktan sonra Avrupa'daki Türkler'in oy kullanırken nelere dikkat ettiklerine dair analizlere de yine Uluslararası İlişkiler ve Dünya Gündemi Analizleri'nden ulaşabilirsiniz.

0 yorum:

Dünya Gündemi Analizleri Hakkında

Bu blog, uluslararası politikada yaşanan güncel gelişmeleri takip etmek ve değerlendirmelerde bulunmak amacıyla oluşturulmuştur. İçinde yer alan yazı, yorum ve analizlerin tamamı yazarın şahsi görüşleridir. Yazıların tüm sorumluluğu blog yazarına aittir.

Güncellemeler belli bir programa göre yapılmamaktadır. Bunun yanı sıra her sabah çeşitli şekillerde güncellenmektedir. Yazılar hazırlanırken; ntvmsnbc, bbc türkçe, reuters, guardian, washington post, der spiegel, kommersant vs gibi kaynaklardan yararlanılmaktadır. Haber içerikleri bu kaynaklardan sağlanmakla birlikte, yorumlar ve analizlerin tümü blog yazarına aittir.

Blog içeriğinin, yazardan izin alınmaksızın kullanılması kanunen yasaktır. Kaynak göstererek veya yazarla irtibat kurularak yapılan alıntılara izin verilecektir.