18 Mayıs 2009

Terörizm Ne Zaman Bitecek? (3) (ETA)


Yazı dizisinin FARC-ELN ve LTTE'yi konu alan ilk iki değerlendirmesinden sonra bugün de İspanya ve ETA örneğini ele alacağız. İspanya'nın Bask Bölgesi'nde ayrılıkçı mücadelesini uzun yıllardır sürdüren ETA (Euzkadi Ta Askatasuna) son dönemlerde eski gücünü yitirmiş durumdadır. İspanya'nın Avrupa Birliği'ne üye olmasıyla birlikte terör örgütüne üstü kapalı desteğini kesmek zoruda kalan Fransa, şimdilerde İspanyol Hükümeti ile birlikte örgütün üst düzey yetkililerine karşı operasyonlar düzenlemektedir. ETA'nın siyasi ve askeri kadrolarını birer birer yakalayan yetkililer, örgüte darbe üstüne darbe indirmektedir. Öyle ki, operasyonlarda elde edilen başarılardan sonra, son yakalanan ETA sorumlusunun 24 yaşında olduğu da sızan haberler arasındadır. ETA'nın lider kadrolarındaki bu çöküş elbette örgütün eylemlerine son vereceği anlamına gelmez. Ancak epeydir ses getirecek bir faaliyette bulunmamış olmaları terörizmin sonlanabileceğine yönelik önemli bir işarettir.

Fakat madalyonun bir de diğer yüzüne bakmakta yarar var. Zira Bask Bölgesi'nde, 1 Mart 2009 tarihinde gerçekleştirilen seçimlerde, ETA'ya yakın olan partilerin ve milliyetçi kesimin başarısızlığa uğraması ve merkezi hükümete yakın bir iktidarın göreve başlayacak olması örgütün mücadele hırsının ve direncinin artabileceğini akıllara getirmektedir. Siyasi arenada İspanyol hükümetine yakın politikalar izlenmesi, Bask halkının kazanmış olduğu birtakım hakların kaybına yol açacak olursa işte o zaman daha büyük gerginliklerin ve çatışmaların başlayabileceği öngörüsünde bulunabiliriz. Dolayısıyla kısa vadede (2-5 yıl) ETA'nın fiilen de olsa varlığını sürdüreceğini söyleyebiliriz. Sonuçta, "dünya üzerindeki çözülmemiş anlaşmazlıkların ve bu yüzden başvurulan terörizmin en son biteceği yerlerden bir tanesi Bask Bölgesi /İspanya'dır" tabirini kullanmak bu görüşlerimizle örtüşecektir.

0 yorum:

Dünya Gündemi Analizleri Hakkında

Bu blog, uluslararası politikada yaşanan güncel gelişmeleri takip etmek ve değerlendirmelerde bulunmak amacıyla oluşturulmuştur. İçinde yer alan yazı, yorum ve analizlerin tamamı yazarın şahsi görüşleridir. Yazıların tüm sorumluluğu blog yazarına aittir.

Güncellemeler belli bir programa göre yapılmamaktadır. Bunun yanı sıra her sabah çeşitli şekillerde güncellenmektedir. Yazılar hazırlanırken; ntvmsnbc, bbc türkçe, reuters, guardian, washington post, der spiegel, kommersant vs gibi kaynaklardan yararlanılmaktadır. Haber içerikleri bu kaynaklardan sağlanmakla birlikte, yorumlar ve analizlerin tümü blog yazarına aittir.

Blog içeriğinin, yazardan izin alınmaksızın kullanılması kanunen yasaktır. Kaynak göstererek veya yazarla irtibat kurularak yapılan alıntılara izin verilecektir.